Praktyczne porady pszczelarza:

  1. Kupuj miód skrystalizowany, prawdziwy miód w formie lejącej jest bardzo krótko.
  2. Nie podgrzewaj miodu w temperaturze powyżej 40 0C.
  3. Najlepiej spożywać miód w roztworze wodnym, który przygotowujemy wieczorem, a wypijamy rano.
  4. Nie używaj do kontaktu z miodem metalowych łyżek, najlepszy jest drewniany nożyk lub drewniana łyżka.
  5. Trzymaj miód w temperaturze najlepiej 14 0C, bez dostępu światła i wilgoci, słoik musi być szczelnie zamknięty.
  6. Powyżej 20 0C wierzchnie warstwy miodu mogą ulec rekrystalizacji, wytrąci się osocze, czyli fruktoza ( najczęściej przy miodach ciemnych tj. gryczany).
  7. Miód bardzo długo lejący mógł zostać silnie podgrzany, może być również podejrzany o sfałszowanie ( sacharoza opóźnia krystalizację).
  8. Krystalizacja miodu musi być jednolita.



« Powrót do listy produktów

©2013 przez EkoBarć. Wszelkie prawa zastrzeżone. Projekt i realizacja: Inpero Sp. z o.o..