Praktyczne porady pszczelarza:
- Kupuj miód skrystalizowany, prawdziwy miód w formie lejącej jest bardzo krótko.
- Nie podgrzewaj miodu w temperaturze powyżej 40 0C.
- Najlepiej spożywać miód w roztworze wodnym, który przygotowujemy wieczorem, a wypijamy rano.
- Nie używaj do kontaktu z miodem metalowych łyżek, najlepszy jest drewniany nożyk lub drewniana łyżka.
- Trzymaj miód w temperaturze najlepiej 14 0C, bez dostępu światła i wilgoci, słoik musi być szczelnie zamknięty.
- Powyżej 20 0C wierzchnie warstwy miodu mogą ulec rekrystalizacji, wytrąci się osocze, czyli fruktoza ( najczęściej przy miodach ciemnych tj. gryczany).
- Miód bardzo długo lejący mógł zostać silnie podgrzany, może być również podejrzany o sfałszowanie ( sacharoza opóźnia krystalizację).
- Krystalizacja miodu musi być jednolita.