CIEKAWOSTKI

Czy wiesz że...

  • nasze miody są biologicznie aktywne, tłoczone na zimno, pakowane ręcznie, niepodgrzewane, szybko krystalizują
  • nasze miody nie podlegają standaryzacji, czyli nie są ujednolicane. Często miody z jednej pasieki mogą różnić się smakiem i barwą.              W temperaturze powyżej 20 °C nasze miody mogą ulec rekrystalizacji, co nie jest wadą. Bioróżnorodność roślin powoduje, że miód ekologiczny może się rozwarstwić (różny skład chemiczny miodu, czyli stosunek fruktozy do glukozy warunkuje jego zachowanie w słoiku).
  • pszczoła, żeby stworzyć miód, pobiera z kwiatów nektar. Następnie poprzez potrącanie pylników, pyłek spada na futerko pszczoły i dostaje się do nektaru, który pszczoła przenosi do ula. Pszczoła przynosi do ula 30 -40 mg nektaru, w którym jest ok 50 % wody. W ulu pszczoły dodają enzymy, kwasy organiczne, odparowują i magazynują jako miód.
  • pszczoła lecąc po nektar czy pyłek zabiera ze sobą jedzenie, ok. 10 mg miodu
  • pszczoły porozumiewają się za pomocą tańca. Tańce pszczół to regularnie powtarzające się ruchy informujące inne robotnice o wystąpieniu określonego zjawiska, np. o obecności pożytku i jego położeniu względem ula. Możemy wyróżnić taniec okrągły – kiedy źródło pożytku jest w małej odległości od ula czy też taniec wywijany – gdy odległość jest większa niż 100 m.
  • w jednym sezonie przeciętnie rodzina pszczela „produkuje” około 100 kg miodu. Przy czym pszczelarz zbiera tylko 10 kg, gdyż aż 90 kg jest potrzebne na wyżywienia i przezimowania pszczelej rodziny
  • w jednej pszczelej rodzinie jest około 40 – 50 tysięcy robotnic (zimą jest ich ok. 10 tysięcy)
  • żeby zebrać pół kilograma miodu cała pszczela rodzina pokonuje drogę odpowiadającą dwukrotnemu okrążeniu ziemi
  • żeby wytworzyć kilogram miodu, pszczoła musi przysiąść na kwiatach około ... cztery miliony razy
  • pszczoły miodne zapylają 80% roślin pożytkowych
  • pszczoła jest jedynym owadem na świecie, który wytwarza pokarm dla człowieka
  • jedna pszczoła produkuje w ciągu swego życia jedną łyżeczkę miodu
  • mała łyżeczka miodu zawiera około 40 kalorii
  • średni czas życia pszczoły miodnej to ok. 35-40 dni, natomiast pszczoły zimowej nawet do 9 miesięcy
  • średnio pszczoła zbiera nektar przez 15 dni
  • pszczoła lata z prędkością ok. 20 km na godzinę
©2013 przez EkoBarć. Wszelkie prawa zastrzeżone. Projekt i realizacja: Inpero Sp. z o.o..

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.

Zamknij