CIEKAWOSTKI
Czy wiesz że...
- nasze miody są biologicznie aktywne, tłoczone na zimno, pakowane ręcznie, niepodgrzewane, szybko krystalizują
- nasze miody nie podlegają standaryzacji, czyli nie są ujednolicane. Często miody z jednej pasieki mogą różnić się smakiem i barwą. W temperaturze powyżej 20 °C nasze miody mogą ulec rekrystalizacji, co nie jest wadą. Bioróżnorodność roślin powoduje, że miód ekologiczny może się rozwarstwić (różny skład chemiczny miodu, czyli stosunek fruktozy do glukozy warunkuje jego zachowanie w słoiku).
- pszczoła, żeby stworzyć miód, pobiera z kwiatów nektar. Następnie poprzez potrącanie pylników, pyłek spada na futerko pszczoły i dostaje się do nektaru, który pszczoła przenosi do ula. Pszczoła przynosi do ula 30 -40 mg nektaru, w którym jest ok 50 % wody. W ulu pszczoły dodają enzymy, kwasy organiczne, odparowują i magazynują jako miód.
- pszczoła lecąc po nektar czy pyłek zabiera ze sobą jedzenie, ok. 10 mg miodu
- pszczoły porozumiewają się za pomocą tańca. Tańce pszczół to regularnie powtarzające się ruchy informujące inne robotnice o wystąpieniu określonego zjawiska, np. o obecności pożytku i jego położeniu względem ula. Możemy wyróżnić taniec okrągły – kiedy źródło pożytku jest w małej odległości od ula czy też taniec wywijany – gdy odległość jest większa niż 100 m.
- w jednym sezonie przeciętnie rodzina pszczela „produkuje” około 100 kg miodu. Przy czym pszczelarz zbiera tylko 10 kg, gdyż aż 90 kg jest potrzebne na wyżywienia i przezimowania pszczelej rodziny
- w jednej pszczelej rodzinie jest około 40 – 50 tysięcy robotnic (zimą jest ich ok. 10 tysięcy)
- żeby zebrać pół kilograma miodu cała pszczela rodzina pokonuje drogę odpowiadającą dwukrotnemu okrążeniu ziemi
- żeby wytworzyć kilogram miodu, pszczoła musi przysiąść na kwiatach około ... cztery miliony razy
- pszczoły miodne zapylają 80% roślin pożytkowych
- pszczoła jest jedynym owadem na świecie, który wytwarza pokarm dla człowieka
- jedna pszczoła produkuje w ciągu swego życia jedną łyżeczkę miodu
- mała łyżeczka miodu zawiera około 40 kalorii
- średni czas życia pszczoły miodnej to ok. 35-40 dni, natomiast pszczoły zimowej nawet do 9 miesięcy
- średnio pszczoła zbiera nektar przez 15 dni
- pszczoła lata z prędkością ok. 20 km na godzinę